I sommeren 2018 besluttede Dimitris og Nikos, to unge mænd med iværksætterånd, at gøre deres kærlighed og viden om oliven og olivenolie, men også om historie og miljø, til en forretning... & "klēa" blev født i Nea Tenedos på Chalkidiki-halvøen, hvor deres olivenlunde også ligger.Navnet stammer fra de oldgræske ord "κλέος" (kléos), der betyder herlighed, & "ελαία" (elaíā), der betyder oliven (træ eller frugt).
"Elaiolado Halkidikis" er en monovarietal ekstra jomfruolivenolie fra "Galani Metagitsiou"-oliven, en Halkidiki-halvøens sjældne sort. Ordet "galani" betyder lyseblå & er givet til sorten på grund af farven på dens blade. De fineste oliven fra lunden indsamles i november, og olivenolien udvindes få timer efter høsten ved temperaturer under 25 °C. Resultatet er en blød, delikat og velafbalanceret ekstra jomfruolivenolie med et strejf af sødme (der minder om frisk græs og grøntsager med en mundfornemmelse af grønne mandler og et strejf af sort peber).
Den tilbydes i en håndlavet keramikflaske inspireret af "αλάβαστρον" (alabastron). "Alavastron" var den keramik, der blev brugt af velhavende mennesker i det antikke Grækenland (siden 600 f.Kr.) som beholder til olivenolie, da den kunne bevare kvaliteten bedst.Ler er det bedste materiale til konservering af ekstra jomfruolivenolie, da det er neutralt over for indholdet og beskytter det ikke kun mod lys og ilt, men også mod højere temperaturer på grund af dets høje specifikke varme (termisk inerti).
Overlegen kategori Ekstra jomfruolivenolie fra tidlig høst (syreindhold 0,8%) udvundet direkte fra Halkidiki-oliven (Hondrolia-sorten) og udelukkende ved mekaniske midler (kold ekstraktion).
Sensorisk analyse: Frugtagtig 5,5, Bitter 4,0 & Skarp 4,5